MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Panierowanie, a następnie smażenie, szczególnie mięsa jest...
fot. gbh007/123RF

Cierpisz na miażdżycę lub jesteś po zawale serca? Tych produktów lepiej unikaj. Mogą zwiększyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi

Smażone potrawy

Panierowanie, a następnie smażenie, szczególnie mięsa jest bardzo popularne w naszej rodzimej kuchni. Panierka, składająca się zazwyczaj z bułki tartej lub płatków kukurydzianych w dużym stopniu pochłania tłuszcz, a cholesterol zawarty w mięsie pod wpływem temperatury ulega utlenieniu.

Utleniony cholesterol nasila odkładanie się blaszki miażdżycowej w tętnicach i zwiększa ryzyko zawałów oraz choroby Alzheimera.

Najlepszą obróbką termiczną wydaje się zatem gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w piekarniku lub frytkownicy beztłuszczowej.

Zobacz również

Krzysztof Brejza z Koalicji Obywatelskiej: - Będę walczył o praworządność

Krzysztof Brejza z Koalicji Obywatelskiej: - Będę walczył o praworządność

Nowa siedziba pogotowia ratunkowego w Dąbrowie Górniczej Ząbkowicach

Nowa siedziba pogotowia ratunkowego w Dąbrowie Górniczej Ząbkowicach

Polecamy

Jakie szanse na Euro 2024 ma Polska? SI nie pozostawia złudzeń

Jakie szanse na Euro 2024 ma Polska? SI nie pozostawia złudzeń

Zmarła Barbara Sienkiewicz. Aktorka miała 69 lat

Zmarła Barbara Sienkiewicz. Aktorka miała 69 lat

9 najlepszych atrakcji Warszawy dostępnych za darmo. Polecają je sami turyści

9 najlepszych atrakcji Warszawy dostępnych za darmo. Polecają je sami turyści