Celem konkursu jest poszukiwanie i ochrona przed zapomnieniem gminnych przepisów regionalnych i tradycyjnych, kultywowanie tradycji wytwarzania produktów stanowiących regionalne lub tradycyjne dziedzictwo, które przez swoje umocowane w historii i tradycji będą przyczyniać się do efektywnej promocji gminy.
Do udziału zaproszono osoby fizyczne (w tym grupy nieformalne), koła gospodyń wiejskich, mikro i małe przedsiębiorstwa i organizacje pozarządowe z terenu gminy Rawicz.
Konkurs będzie podzielony na 4 kategorie:
1. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
2. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
3. Napoje regionalne
4. Inne produkty regionalne
Konkurs ma charakter otwarty. Jest dwuetapowy. Warunkiem przystąpienia jest przesłanie karty zgłoszenia z informacją o produkcie i jego odniesieniu do regionu czy tradycji. Kartę należy przesłać do 22 marca 2019 roku na adres [email protected] z dopiskiem: Smak Tradycji – karta zgłoszenia. Nadesłane propozycje produktów zostaną ocenione do 29 marca przez komisję powołaną przez organizatora. Finaliści konkursu wyróżnieni przez komisję zostaną o tym powiadomieni.
Finał konkursu (drugi etap) odbędzie się 14 kwietnia 2019 roku (niedziela) - na rawickim rynku podczas Rawickiego Jarmarku Wielkanocnego. W tym dniu finaliści zaprezentują swoje produkty regionalne, które zostaną poddane ostatecznej ocenie komisji konkursowej. Z grona finalistów zostaną wyłonieni laureaci konkursu.
Dokumenty do pobrania w Urzędzie Miejskim (Biuro Obsługi Klienta, Biuro Obsługi Inwestora, Biuro Rady) oraz w Muzeum Ziemi Rawickiej oraz na stronie TUTAJ
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?