Warsztaty były oparte są na trzech filarach: zapobieganie, uważność oraz przetwarzanie. Celem warsztatów było pokazanie i uświadomienie uczniom, jak duże ilości odpadów żywnościowych produkują, a poprzez to jak temu zapobiegać. Uczniowie mieli okazję zaobserwować w jak zarządza się żywnością w renomowanej restauracji „Concordia Taste” w Poznaniu. Szef kuchni przedstawił w jaki sposób przeciwdziałać zarówno stratom, jak i marnotrawieniu żywności.
- Uczniowie dowiedzieli się, jak planować menu mając na uwadze jednocześnie zakup i maksymalne wykorzystanie produktów spożywczych, wielkość serwowanych porcji (wszystko zjadane), jak i przykładowe przepisy pozwalające działać restauracji w duchu „zero waste” - mówi Monika Światała, nauczycielka ZSZ w Rawiczu.
Pobyt w restauracji zakończył się drobnym poczęstunkiem. Uczniowie wynieśli z warsztatów dobrą lekcję, która uświadomiła im, że należy racjonalnie gospodarować żywnością.
Maturzyści zakończyli rok szkolny. Czekają na nich egzaminy maturalne
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?