Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Uczyli się, jak nie marnować żywności w restauracji

Jakub Latusek
Jakub Latusek
ZSZ Rawicz
Grupa uczniów z klasy II, III, oraz IV uczących się w technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Zawodowych w Rawiczu miała okazję uczestniczyć w bardzo ciekawych warsztatach w ramach marszałkowskiego projektu EcoWaste4Food.

Warsztaty były oparte są na trzech filarach: zapobieganie, uważność oraz przetwarzanie. Celem warsztatów było pokazanie i uświadomienie uczniom, jak duże ilości odpadów żywnościowych produkują, a poprzez to jak temu zapobiegać. Uczniowie mieli okazję zaobserwować w jak zarządza się żywnością w renomowanej restauracji „Concordia Taste” w Poznaniu. Szef kuchni przedstawił w jaki sposób przeciwdziałać zarówno stratom, jak i marnotrawieniu żywności.

- Uczniowie dowiedzieli się, jak planować menu mając na uwadze jednocześnie zakup i maksymalne wykorzystanie produktów spożywczych, wielkość serwowanych porcji (wszystko zjadane), jak i przykładowe przepisy pozwalające działać restauracji w duchu „zero waste” - mówi Monika Światała, nauczycielka ZSZ w Rawiczu.

Pobyt w restauracji zakończył się drobnym poczęstunkiem. Uczniowie wynieśli z warsztatów dobrą lekcję, która uświadomiła im, że należy racjonalnie gospodarować żywnością.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Maturzyści zakończyli rok szkolny. Czekają na nich egzaminy maturalne

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na rawicz.naszemiasto.pl Nasze Miasto