Głównym celem konkursu jest poszukiwanie i ochrona przed zapomnieniem gminnych przepisów regionalnych i tradycyjnych, a także produktów charakterystycznych dla naszego regionu, które mogą stać się jego wyjątkową wizytówką.
Uczestnicy po raz kolejny stanęli na wysokości zadania.
- Wybór był bardzo trudny. Z roku na rok pomysły na zgłoszoną potrawę są coraz ciekawsze a wykonanie coraz doskonalsze. Wybrane produkty były nie tylko smaczne, ale też bardzo dobrze zaprezentowane i osadzone w lokalnej historii, czy to rodzinnej, czy regionu - komplementował dokonania uczestników i uczestniczek wiceburmistrz Paweł Szybaj, który zasiadał w jury.
Po ocenie 16 produktów, komisja konkursowa przyznała nagrody w każdej z czterech kategorii. Czyje smaki królowały tego dnia na stole?
Kategoria I: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
- miejsce i nagrodę w wysokości 1.000 zł przyznano Rawickiemu Stowarzyszeniu Rodziców i Przyjaciół Osób Niepełnosprawnych „Bursztyn” za produkt: Pierś z kaczki pieczona, szagole i kapusta modra zasmażana.
Kategoria II: produkty regionalne pochodzenia roślinnego
- miejsce i nagrodę w wysokości 1.000 zł przyznano Dziennemu Domowi Pomocy Społecznej w Rawiczu za produkt: Sernik wielkanocny.
Kategoria III: napoje regionalne
- miejsce i nagrodę w wysokości 1000 zł przyznano Edycie Naskręt – Lawendowy Łaszczyn za produkt: Lawendówka na zdrowie
.
Kategoria IV: inne produkty regionalne
- miejsce i nagrodę w wysokości 1000 zł przyznano Kole Gospodyń Wiejskich w Ugodzie „Ugodzianki” za produkt: Zupa szczawiowa.
Organizatorem konkursu był Urząd Miejski Gminy Rawicz oraz Muzeum Ziemi Rawickiej. Patronat nad konkursem objęła Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego z siedzibą w Warszawie.
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?