Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić grzyby marynowane w occie i kiszone? Zobacz tradycyjne przepisy. Lucyna Ćwierczakiewiczowa znała sekret smaku

Redakcja
Domowe grzyby marynowane przydadzą się do zrobienia własnoręcznego sosu tatarskiego. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć inne rodzaje grzybów w słoiku.
Domowe grzyby marynowane przydadzą się do zrobienia własnoręcznego sosu tatarskiego. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć inne rodzaje grzybów w słoiku. gettyimages.com/Ilia Nesolenyi/zdjęcie ilustracyjne
Sezon na grzyby trwa w najlepsze, warto więc pomyśleć o przetworach na jesień i zimę. Jednym z największych przysmaków są marynowane grzyby. Zobacz, jak zrobić domowe grzybki marynowane z pysznymi dodatkami, grzyby w occie jak u babci i grzyby kiszone. Sprawdź tradycyjne przepisy mistrzyni kuchni Lucyny Ćwierczakiewiczowej.

W skrócie

Przepis na grzyby marynowane Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Tradycyjny przepis na grzyby marynowane wymaga dobrej zalewy octowej. Wielu smakoszy unika jej z racji mocnego smaku i wyrazistego aromatu. Lucyna Ćwierczakiewiczowa w książce „Jedyne praktyczne przepisy” zalecała do marynowania brać drobne i średnie grzyby do słoików. Kluczowe według niej jest podduszenie grzybów w rondlu z dodatkiem plastrów cebuli. Następnie dodawała szklankę octu i krótko zagotowała. Potem przekładała grzyby do słoika i dodawała ostudzoną zalewę. Ważne, aby zalewa przykrywała całkowicie grzyby. Na koniec zawiązywała słój pęcherzem i wstawiała do spiżarni. Gotowe grzybki w occie sugerowała podać w sposób elegancki z plastrami cebuli i polane oliwą.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć rodzaje marynowanych grzybów

Grzyby marynowane w occie – przepis na zimę

Przepis na marynowane prawdziwki w occie Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej. Szczególnie polubią go miłośnicy tradycyjnej kuchni polskiej.

Proporcja na 4 słoiki.
Czas przygotowania 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg prawdziwków,
  • 1 szklanka octu,
  • 3 szklanki wody,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 5 liści laurowych,
  • 5 sztuk ziela angielskiego.

Jak zrobić grzyby marynowane?

Przygotowanie:

  1. Grzyby obrać i obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
  2. Zagotować zalewę, do gorącej wrzucić ugotowane grzybki, doprowadzić do wrzenia.
  3. Tak przygotowaną marynatę z grzybami przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić, odstawić do góry dnem i zostawić do wystudzenia.

Część grzybiarzy uważa, że grzyby w occie mają gorszy smak. Postulują, że ocet dobrze konserwuje, ale zabija prawdziwy smak grzybów. Przez to różne gatunki smakują tak samo. Jeśli jesteście zwolennikami, tego zdania można zabrać się za kiszenie grzybów. Dzięki temu będzie szansa wydobyć ich naturalny smak. Takie grzyby wytrzymają w chłodnej spiżarni, piwnicy lub w dolnej szufladzie lodówki nawet do 6 miesięcy. Z powodzeniem można je dodawać do sosu tatarskiego, sałatek lub podawać jako rodzaj zagrychy.

W naszej galerii możecie zobaczyć rodzaje kiszonych i marynowanych grzybów

Przepis na kiszone grzyby

Proporcja na 2-3 słoiki.
Czas przygotowania 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g świeżych grzybów,
  • 1 szklanka wody,
  • 10 g soli,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 2 ziarna czarnego pieprzu,
  • 1 ziarno ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy.

Jak zrobić kiszone grzyby?

Przygotowanie:

  1. Grzyby trzeba umyć i dokładnie oczyścić. Następnie należy je krótko obgotować i przecedzić na sicie.
  2. Grzyby trzeba odstawić do ostudzenia.
  3. Następnie grzyby trzeba ułożyć kapeluszami do góry naprzemiennie w słoiku lub kamionkowym naczyniu. Każdą warstwę należy posypać solą i ułożyć między nie przyprawy.
  4. Ostatnią warstwę grzybów należy posolić i przykryć czystą gazą. Taki słoik należy odstawić do czasu pojawienia się płynu do kiszenia grzybów.
  5. Jeśli grzyby były zbyt suche, to trzeba dolać do słoika przegotowanej, osolonej wody. Przed wlaniem do słoika w wodzie należy rozpuścić sól w proporcji 1 łyżka na 250 ml wody.

Łagodna zalewa octowa do grzybów

Wiele osób stroni od grzybów w occie z racji na kwaśny smak. Jednak każdy grzybiarz może wybrać odpowiednią dla siebie zalewę. Szczególnie polecamy dodać jeden składnik, który zmieni smak zalewy octowej do grzybów. Mianowicie jest nią cukier. Drugą ważną wskazówką jest, rozcieńczenie wodą mocnego octu spirytusowego. Warto też stosować przyprawy, które nadadzą dodatkowych walorów smakowych.

Marynowane grzyby. Które będą najsmaczniejsze?

W naszych lasach trwa sezon na grzyby, więc warto już pomyśleć o przetworach. Do marynowania najlepiej wybierać zdrowe i jędrne okazy. Grzyby powinny być dobrze rozwinięte, bez robaków i dokładnie wyczyszczone. Najlepsze przetwory z grzybów w occie będą z następujących gatunków:

  • kurki,
  • borowiki szlachetne, czyli prawdziwki,
  • podgrzybki,
  • rydze,
  • maślaki,
  • zielone i szare gąski,
  • pieczarki,
  • boczniaki.

Mamy nadzieję, że oba przepisy zainspirują was do zrobienia grzybów na zimę. Zdradźcie nam jakie grzyby częściej zajadacie? W occie czy kiszone?

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak zrobić grzyby marynowane w occie i kiszone? Zobacz tradycyjne przepisy. Lucyna Ćwierczakiewiczowa znała sekret smaku - Strona Kuchni

Wróć na rawicz.naszemiasto.pl Nasze Miasto