Grzyby jadalne: Jak je rozpoznać i odróżnić od trujących? Zobacz zdjęcia i dokładne opisy!
Czubajka kania
Czubajka kania Wygląd W kształcie parasola o średnicy 10–30 cm z garbkiem na środku, z popękaną, łuszczącą się skórą. Za młodu jajowaty i zamknięty, potem stożkowaty, niskołukowaty, na koniec płaski i rozpostarty. U młodych kapelusz w całości jest brązowy, u starszych białawy z dużymi, brązowymi łuskami. Brzeg kapelusza postrzępiony, zazwyczaj biały. Blaszki gęste, szerokie, nie dochodzące do trzonu. Występowanie Dość pospolity na terenie całej Polski, gdzie występuje od lata do późnej jesieni. Rośnie na brzegach lasów liściastych i iglastych, na polanach leśnych i zrębach, na łąkach, w parkach, na poboczach szos, na cmentarzach. Unika siedlisk kwaśnych i wilgotnych, rośnie najczęściej na glebach gliniastych i zasobnych w wapń. Gatunki podobne Przez niewprawnych grzybiarzy czubajka kania bywa mylona ze śmiertelnie trującym muchomorem sromotnikowym, głównie z jego białymi odmianami. Kolejne zdjęcie --->