Najpierw teoria
W tym roku do pisemnych i praktycznych egzaminów zawodowych przystępuje 30 zdających. Słuchacze w dniu 12 stycznia rozpoczęli sesję od egzaminu teoretycznego w zawodzie kucharz i stolarz.
Absolwenci mieli do napisania test jednokrotnego wyboru składający się z 40 pytań. Pozytywny wynik egzaminu pisemnego wymaga uzyskania minimum 50% poprawnych odpowiedzi.
SPRAWDŹ TEŻ
Później praktyka
W dalszej kolejności słuchacze przystąpią do egzaminów praktycznych. Próg zdawalności w przypadku umiejętności praktycznych jest wyższy i wynosi 75% dla obu zawodów.
Zdający w zawodzie kucharza będą mieli do wykonania potrawę zgodnie z technologią jej wykonania i zasadami BHP, będą musieli również prawidłowo wyekspediować swoje danie, dobierając starannie zastawę i sztućce. Na wykonanie tego zadania będą mieli 120 min.
Zadanie praktyczne stolarzy polegać będzie na wykonaniu przedmiotu użytkowego po uprzednim odczytaniu wszystkich danych z rysunku technicznego, postępując zgodnie z zasadami BHP i technologią pracy stolarskiej. Tu na wykonanie zadania jest 180 min.
Wyniki w marcu
- Oceny zadań praktycznych dokonują powołani przez OKE w Poznaniu niezależni egzaminatorzy podczas trwania egzaminu, jednak ostateczny wynik słuchacze poznają w marcu 2021 r. - informuje dyrektor CKU - Marta Broniewicz.
CZYTAJ TEŻ
BĄDŹ ZAWSZE NA BIEŻĄCO!
echodnia.eu W czerwcu wybory do Parlamentu Europejskiego
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?