MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Większość sałat ma podobne wartości odżywcze – zawierają...
fot. maxmann/Pixabay

Co jeść w czerwcu, aby było pyszne i zdrowe? Sięgaj po te warzywa i owoce! Kuszą smakiem i wartością odżywczą. Sprawdź na co jest sezon

Sałata – dobra dla układu trawiennego

Większość sałat ma podobne wartości odżywcze – zawierają dość duże ilości potasu i beta-karotenu, przekształcanego przez organizm w witaminę A. Chlorofil znajdujący się w zielonych liściach pozytywnie wpływa na zarówno na nasz układ naczyniowy, jak i na mikroflorę jelitową. Sałaty działają też alkalizująco, pomagając zwiększyć pulę niezbędnych związków mineralnych w organizmie.

Zjedzenie większej porcji sałaty dostarczy duże ilości błonnika pokarmowego, co sprawie, że na dłuży czas zapewni nam uczucie sytości. Wiosną najlepiej sięgać po młodą sałatę masłową, rukolę i roszponkę.

Zobacz również

W Rypinie trwa Balonowy Puchar Polski. Tak wyglądał nocny pokaz na stadionie

W Rypinie trwa Balonowy Puchar Polski. Tak wyglądał nocny pokaz na stadionie

Messi wykluczony przez kontuzję. Nie zagra na Copa America z Peru

Messi wykluczony przez kontuzję. Nie zagra na Copa America z Peru

Polecamy

Zapomniana zupa, gotowana przez nasze babcie. Dodawały do niej zaskakujący składnik

Zapomniana zupa, gotowana przez nasze babcie. Dodawały do niej zaskakujący składnik

Idealne kotlety dla niejadków. Bez trudu ukryjesz w nich kalafiora

HIT DNIA
Idealne kotlety dla niejadków. Bez trudu ukryjesz w nich kalafiora

Wakacyjna mapa płatności. Na urlop w tych krajach warto zabrać gotówkę

Wakacyjna mapa płatności. Na urlop w tych krajach warto zabrać gotówkę