Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pyszna i pożywna botwinka z ziemniakami. Mama zdradziła mi swój sekretny składnik. Wypróbuj przepis na wyśmienity barszcz z botwinki

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Botwinka na ciepło z ziemniakami to idealna zupa na wiosnę
Botwinka na ciepło z ziemniakami to idealna zupa na wiosnę 123rf/kwasny221/zdjęcie ilustracyjne
Sezon na botwinkę zaczyna się wiosną, warto więc jak najczęściej sięgać po to pyszne warzywo. Dziś mam dla ciebie tradycyjną zupę z botwinki z ziemniakami. Jest bardzo aromatyczna, pożywna i naprawdę wiosenna. Wypróbuj nasz przepis i przygotuj pyszny barszcz z botwinki.

W skrócie

Botwinka to nazwa młodych buraków ćwikłowych, ale również bardzo popularnej zupy z tego warzywa. Nie należy mylić jej z chłodnikiem z botwinki, który przygotowuje się inaczej. Botwinka to zupa na ciepło, do której używa się zarówno buraczków, jak i liści, które trzeba dokładnie oczyścić i ugotować. Inna nazwa tego dania to barszcz z botwinki. Najczęściej doprawiamy botwinkę śmietaną i podajemy z koperkiem. Najlepszą botwinkę, jaką jadłam, robi moja mama. Dodaje do niej łyżkę soku z cytryny, która podkreśla naturalną słodycz botwinki i nadaje zupie piękny kolor.

W wielu domach do zupy dodaje się także ziemniaki. Są dwie główne szkoły serwowania botwinki z ziemniakami. Pierwszy to pokrojenie ziemniaków i zagotowanie ich w zupie razem z buraczkami. Druga metoda polega na ugotowaniu ziemniaków osobno. Następnie należy je ugnieść i podać w tym samym talerzu, co botwinkę. Oba sposoby są równie smaczne i mają swoich zwolenników. Poniżej podaję tradycyjny przepis na botwinkę i proponuję ugotować ziemniaki w zupie, ale możesz także podać je osobno.

Botwinka z ziemniakami – przepis na zupę z młodych buraczków

Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • pęczek botwinki (buraczki i liście),
  • 0,5 kg młodych ziemniaków,
  • 1 l bulionu,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 3 łyżki śmietanki 30%,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżeczka cukru,
  • świeży koperek,
  • sól, pieprz,
  • łyżka masła.

Jak zrobić botwinkę z ziemniakami?

  1. Zaczęłam od oczyszczenia botwinki. Trzeba bardzo dokładnie umyć jej liście.
  2. Buraczki odcięłam, obrałam i pokroiłam w kostkę. Liście drobno posiekałam.
  3. Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę.
  4. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim ziemniaki.
  5. Kiedy ziemniaki lekko się zrumieniły, zalałam je bulionem i gotowałam 5 minut.
  6. Następnie dodałam buraczki i liście botwinki. Gotowałam kolejne 5 minut.
  7. W kubku wymieszałam obie śmietany z kilkoma łyżkami zupy. Całość wlałam do garnka i zagotowałam.
  8. Na koniec doprawiłam zupę z botwinki sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  9. Całość posypałam świeżym koperkiem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl

od 7 lat
Wideo

Ekspresowe ogórki małosolne z woreczka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pyszna i pożywna botwinka z ziemniakami. Mama zdradziła mi swój sekretny składnik. Wypróbuj przepis na wyśmienity barszcz z botwinki - Strona Kuchni

Wróć na rawicz.naszemiasto.pl Nasze Miasto