Spis treści
Rodzaje maku. Biały na rogale świętomarcińskie, niebieski do makowca
Cena maku białego budzi zainteresowanie szczególnie w listopadzie, gdy na tapet bierze się rogale świętomarcińskie. W kontekście wieczerzy wigilijnej rumieńców nabiera mak niebieski.
Zanim jednak przejdziemy do cen, warto wiedzieć, że są różne rodzaje maku. Ziarna można spotkać w formie suchej lub zmielonej. Każdy z nich ma inne wykorzystanie, a także miejsce pochodzenia. Wyróżniamy:
- mak niebieski – klasyczny, najbardziej znany rodzaj maku, dostępny w większości sklepów, dodaje się go do większości ciast i chlebów,
- mak biały – wyrafinowany w smaku, nie tak znany, jak ten europejski (niebieski), podstawa masy do rogali świętomarcińskich,
- mak lekarski – wykorzystywany tylko w lecznictwie,
- mak polny – roślina znana z polskich pól, używany w kosmetologii.
Mak można spożywać nie tylko w postaci makowca, kutii, łazanek z makiem czy pieczywa posypanego makiem, ale również dodawać np. do jogurtu, musli, owsianki, smoothie czy posypywać nim kanapkę. Najlepiej jest jednak zmielić ziarenka, aby ułatwić przyswajanie składników odżywczych, informuje Monika Góralska, stronazdrowia.pl.
Na mak niektóre osoby powinny jednak uważać. Mowa o ciężarnych, małych dzieciach i osobami z problemami żołądkowymi.
Mak zawiera alkaloidy o działaniu narkotycznym, dlatego nie powinno się go podawać dzieciom poniżej 2. roku życia.
Ile kosztuje mak? Tyle za kilogram białego lub niebieskiego
Biały mak jest delikatny w smaku i nie wszędzie można go dostać. Ceny oscylują w granicach 20-30 zł/kg. Podobnie płaci się za kilogram popularnego maku niebieskiego. Rok temu klienci w okresie przedświątecznym narzekali na wysokie ceny, które były spowodowane niskimi plonami. W tym roku na stawki mają wpływ m.in. rosnące w każdej branży koszty produkcji. W zależności od sklepu średnio trzeba zapłacić powyżej 20 zł/kg. Na bazarkach cena jest podobna, czasem większa. Na jednym z krakowskich targowisk przy worku maku widnieje cena 25 zł/kg. Nieco taniej wychodzi lokalnie, prosto od rolnika. Oto kilka ofert:
- Kujawsko-Pomorskie. Mam do sprzedania mak niebieski, odmiany Agat, z mojego gospodarstwa. 12 zł/kg przy zakupie powyżej 50 kg, do 50 kg 15 zł/kg.
- Lubelskie. Niebieski mak klasy 1 z Czech, pakowany w worki 25 kg, cena za 1 kg - 12,80 zł,
- Lubelskie. Mak niebieski z tegorocznych zbiorów, 13 zł/kg.
- Łódzkie. Mak czysty, jedyne 10 zł/kg przy większych ilościach.
- Mazowieckie. Czeski mak, cukierniczy, 13 zł/kg przy zakupie worka 25 kg.
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?